Partneralimentatie, verdeling en pensioen


PARTNERALIMENTATIE

Wel of geen bijdrage voor de ex-partner hangt af van de situatie en de onderling gemaakte afspraken. De hoogte van een bijdrage wordt bepaald door het gezamenlijk inkomen, de lasten voor de scheiding, het inkomen en de lasten die iedere partner na de scheiding heeft. U kunt de hoogte van de eventueel te betalen alimentatie zelf afspreken. Via alimentatiewijzer.nl kunt u zelf redelijk gemakkelijk de hoogte van de partnerbijdrage uitrekenen. Komt u er toch niet uit dan kunt u contact opnemen met 123scheiden.

Ook hierbij geldt dat het belangrijk is dat u een juiste voorstelling van de financiën geeft. Pas dan volgt er een eerlijke en passende bijdrage, een bijdrage die ook door de rechter zou worden opgelegd. U kunt ook afspreken dat u elkaar over en weer geen alimentatie hoeft te betalen. Dit zogenaamde 'nihilbeding' neemt u dan op in het convenant. 123scheiden controleert of deze beslissing in vrijheid is genomen door bij u navraag te doen. Een partnerbijdrage is overigens fiscaal aftrekbaar. U kunt zelf de aftrek of teruggave regelen via www.belastingdienst.nl

Bedenk dat een 'nihilbeding' niet geldt wanneer een van beide partners binnen twaalf jaar na de scheidingsdatum een uitkering bij de gemeente aanvraagt. De gemeente kan een deel van de uitkering proberen te verhalen op de ex-partner. De verhaalswetgeving staat namelijk boven de onderling gemaakte afspraken. Als nodig kunnen de advocaten uit ons netwerk u bijstaan in zo’n verhaalszaak.

>> terug naar het begin



VERDELING

Door de scheiding zullen de bezittingen en eventuele schulden worden verdeeld. De afspraken die u hierover maakt, worden in een convenant vastgelegd. Deze afspraken dienen zo reëel mogelijk te zijn en de afgesproken waarden of bedragen moeten marktconform zijn. Wanneer u hiervan afwijkt kan dat tot vragen en problemen leiden, bijvoorbeeld met de Belastingdienst of andere instanties.

>> terug naar het begin



PENSIOEN VEREVENEN

Als u afspreekt het tijdens huwelijk opgebouwde pensioen te verdelen ‘verevenen’ zoals dat heet, dan behoort u dat binnen twee jaar na de echtscheiding door te geven aan de pensioeninstanties in kwestie. Alleen zo kunt u rechten veiligstellen. Dit betekent dat u niet afhankelijk bent van de (ex)partner, maar dat u zelf pensioen uitgekeerd krijgt wanneer de (ex)partner 65 wordt. De meeste mensen kiezen voor verevening.

>> terug naar het begin



PENSIOEN CONVERSIE

Kiest u voor conversie wordt het deel van het ouderdomspensioen dat na verdeling toekomt aan de ex-partner (die het pensioen niet zelf heeft opgebouwd), samen met het bijzonder nabestaandenpensioen voorgoed omgezet in een eigen aanspraak op ouderdomspensioen.

Na de conversie hebben beide ex-partners hun eigen ouderdomspensioen en maakt het, wat de pensioenuitkering betreft, voor geen van beiden uit of de ander nog wel of niet meer in leven is. Na conversie ontvangt iedere ex-partner het ouderdomspensioen wanneer deze zelf de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Zie verder voor details Rijksoverheid.nl

>> terug naar het begin



NABESTAANDENPENSIOEN

Het nabestaandenpensioen is een ander pensioen dan het ouderdomspensioen. Hoe u daarmee het beste kunt omgaan, hangt af van uw verzekeraar of uw pensioenfonds. Bij de ene pensioeninstantie kan van het nabestaandenpensioen afstand worden gedaan, maar vervalt het opgebouwde deel aan de pensioeninstantie. Een andere pensioeninstantie telt het nabestaandenpensioen op bij het ouderdomspensioen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met uw verzekeraar of uw pensioenfonds.

Alle voorbedoelde afspraken worden in convenant verwoord en neergelegd. Als leidraad voor de afspraken kunt u gebruik maken van voorbeeldconvenanten die 123scheiden voor u heeft opgesteld.

>> terug naar het begin